Mire jók a jártasságok?

Go down

default Mire jók a jártasságok?

Témanyitás by Kayaba Akihiko on Szer. Aug. 22, 2012 1:05 pm

A jártasságok bónuszokat adnak azok megvásárlóinak. Az elsődleges jártasságok magát a karaktert erősítik, a másodlagos jártasságok tárgyak legyártását segítik elő (ezekhez kellenek az ércek és a növények), a harmadlagos jártasságok pedig színesítő funkciót töltenek be.

Elsődleges jártasságok


Az elsődleges jártasságok megvásárlásához vagy fejlesztéséhez négy dologra van szükséged: jártasságpontra, aranyra, szintre és bizonyos esetekben más jártasságokra.

Jártasságpontok

Minden karakter bizonyos szintlépések után jártasságpontot kap, amelyeket elsődleges jártasságok vásárlására vagy fejlesztésére költhet. A pontokat tartalékolhatod is, nem muszáj egyből elköltened. Minél magasabb szintre jutsz, annál nehezebb ezeket a pontokat megszerezni, számuk pedig véges: összesen 30 pontot költhetsz elsődleges jártasságokra, ha eljutsz a 100. szintre. A pontokat a következőképpen kapod:

- 20. szintig minden 2. (második) szinten kapsz egy pontot. Azaz az elő jártasságodat 2. szinten veheted meg, a másodikat 4. szinten, stb.
- 21. szint felett minden 3. (harmadik) szinten kapsz egy pontot.
- 51. szint felett minden 5. (ötödik) szinten kapsz egy pontot.

A szintkövetelmény

Ahhoz, hogy elsődleges jártasságokat vásárolhass, nem csak jártasságpontokra, de a karaktered szintjére is szükség van. Minden jártasságszintnek van egy minimum karakterszint feltétele is, amelyet teljesíteni kell a vásárláshoz. Ezek a következők:

- Jártasság 1. szint: minimum 2. szintű karakter
- Jártasság 2. szint: minimum 10. szintű karakter
- Jártasság 3. szint: minimum 20. szintű karakter
- Jártasság 4. szint: minimum 40. szintű karakter
- Jártasság 5. szint: minimum 70. szintű karakter

Emellett fontos, hogy ha el is érted a minimum szintet, nem birtokolhatsz rögtön több, a szintednek megfelelő elsődleges jártasságot. A jártasságok 3. szintjétől kezdve csak minden ötödik karakterszinten fejlesztheted a lehetséges legmagasabb szintre a jártasságod. Azaz például a második 4. szintű jártasságodat csak 45. szinten veheted meg, a harmadikat 50. szinten, a negyediket 55. szinten, stb. Ha emelkedik a lehetséges legnagyobb jártasságod szintje (például eléred a 70. szintet), akkor ez a korlátozás a 4. szintű jártasságokra megszűnik. Első és második szintű jártasságokra egyáltalán nincs hasonló korlát.

Alap- és kiegészítő jártasságok

Nem minden elsődleges jártasság elérhető egyből. Bizonyos jártasságok megnyitásához meg kell szerezned más jártasságokat is. Ez utóbbiak az alapjártasságok, melyek megnyitnak egy vagy két kiegészítő jártasságot. Ahhoz, hogy egy kiegészítő jártassághoz hozzájuss, előtte muszáj megvenned a hozzá tartozó alapjártasságot is. A kiegészítő jártasságok szintje nem haladhatja meg az alapjártasságét, mivel egymásra épülnek. Így ha 3. szintű Hallgatózást szeretnél, ahhoz előbb fel kell fejlesztened a Rejtőzésed is 3. szintre, és csak utána válik elérhetővé a Hallgatózás 3. szintje.

Mindennek ára van

Az elsődleges jártasságok megvételéhez az utolsó dolog, amire szükséged van, az a pénz. Minél magasabb szintű egy jártasság, annál több aranyat kell kicsengetned érte.

1. szint: 100 arany
2. szint: 500 arany
3. szint: 2.000 arany
4. szint: 5.000 arany
5. szint: 10.000 arany

Az elsődleges jártasságok típusai

Keresés: A Keresés segítségével tárgyakat lehet találni. Vegyük például, hogy éppen küldetéseztek és közben egy ritka tárgy hever nem messze a magas fűben, de mivel senki sem jó keresésben, ott marad észrevétlenül. Főként bónusz lootok megtalálására jó.
Előfeltétel: nincs

1. szint: Kis esély gyakori tárgyak megtalálására.
2. szint: Nagy esély gyakori tárgyak megtalálására.
3. szint: Mindig találsz egy gyakori tárgyat, kis esély ritka tárgyra
4. szint: Mindig találsz két gyakori tárgyat, kis esély ritka tárgyra
5. szint: Mindig találsz három gyakori tárgyat, kis esély ritka tárgyra

Zárnyitás: Ha megvan a Zárnyitás jártasságod, a kazamatákban ki tudsz nyitni olyan ajtókat, vagy megtalálsz olyan helyeket, amelyek aranyat és értékes tárgyakat rejtő ládákat rejtenek, illetve magasabb szinten növelheted a ládáid ritkaságának esélyét.
Előfeltétel: azonos szintű Keresés jártasság

1. szint: Kis esély egy bronzláda megtalálására.
2. szint: Nagy esély egy bronzláda megtalálására.
3. szint: Mindig találsz egy bronzládát, 10% eséllyel ezüstládává változik kinyitáskor.
4. szint: Mindig találsz egy bronzládát, 20% eséllyel ezüstládává változik kinyitáskor.
5. szint: Mindig találsz két bronzládát, 30% eséllyel ezüstládává, 1% eséllyel aranyládává változik kinyitáskor.

Nyersanyag ismeret: A jártasság birtokában több ércet és/vagy növényt találsz küldetéseken (virágmezőn is). Minél magasabb a jártasság szintje, annál többet.
Előfeltétel: azonos szintű Keresés jártasság

1. szint: Kettővel több nyersanyagot találsz.
2. szint: Néggyel több nyersanyagot találsz.
3. szint: Hattal több nyersanyagot találsz.
4. szint: Nyolccal több nyersanyagot találsz.
5. szint: Tízzel több nyersanyagot találsz, közülük egy kis eséllyel ritka lesz.


***


Észlelés: Az észlelés a rejtőzés, a lopakodás és a hallgatózás ellen van. Ha az észlelés nagyobb vagy egyenlő az ellenfél rejtőzésével, lopakodásával, vagy hallgatózásával akkor könnyű szerrel felfedezed, ha szemmel nem látható területen rejtőzik valaki, vagy kihallgatnak.
Előfeltétel: nincs

1. szint: Felfedezed, ha a közeledben egyes vagy alacsonyabb szinten rejtőzik, lopakodik vagy hallgatózik valaki.
2. szint: Felfedezed, ha a közeledben kettes vagy alacsonyabb szinten rejtőzik, lopakodik vagy hallgatózik valaki.
3. szint: Felfedezed, ha a közeledben hármas, vagy alacsonyabb szinten rejtőzik, lopakodik vagy hallgatózik valaki.
4. szint: Felfedezed, ha a közeledben négyes, vagy alacsonyabb szinten rejtőzik, lopakodik vagy hallgatózik valaki.
5. szint: Felfedezed, ha a közeledben rejtőzik, lopakodik vagy hallgatózik valaki.

Nyomkövetés: A nyomkövetés egy JK vagy NJK megtalálására lett kitalálva. Ennek segítségével izzani kezdenek a lábnyomai a földön, vagy kiemeli az általa megérintett dolgokat. Értelemszerűen a kisebb szinteken csak rövid ideig jelzi a keresett személy nyomát. Halott karaktereken nem lehet alkalmazni a nyomkövetést.
Előfeltétel: azonos szintű Észlelés jártasság

1. szint: Miután elhagyta a helyszínt, egy-két percig (vagy egy körig) látod, hogy egy JK vagy NJK merre ment, utána eltűnik a nyoma. Sikeres bossharcok után dobhatsz egy ingyen bossinfót, a dobott értékből mindegyik kockánál le kell vonni kettőt.
2. szint: Miután elhagyta a helyszínt, nagyjából öt percig (vagy két körig) látod, hogy egy JK vagy NJK merre ment. Sikeres bossharcok után dobhatsz egy ingyen bossinfót, a dobott értékből mindegyik kockánál le kell vonni egyet.
3. szint: Miután elhagyta a helyszínt, nagyjából fél óriág (vagy öt körig) látod, hogy egy JK vagy NJK merre ment. Sikeres bossharcok után dobhatsz egy ingyen bossinfót, a dobott értékből tetszőleges kockánál le kell vonni egyet.
4. szint: Miután elhagyta a helyszínt, 2-3 órán keresztül látod, hogy egy JK vagy NJK merre ment. Sikeres bossharcok után dobhatsz egy ingyen bossinfót.
5. szint: Miután elhagyta a helyszínt, napokon keresztül meg tudod mondani, merre ment egy JK vagy NJK. Sikeres bossharcok után kapsz egy lényeges taktikai információt a következő bossról.

Látás: A karakter látása a jártasság birtokában a szintjétől függően különböző módokon javulhat. A jártasság működését a szem halványzöld izzása jelzi.
Előfeltétel: azonos szintű Észlelés jártasság

1. szint: Messzebbről észreveszed az indikátorokat, így hamarabb meg tudod mondani, ha közelít feléd egy szörny vagy egy játékos. Könnyebben követed a gyors mozgásokat, sötétben vagy félhomályban azonban még nem látsz jobban..
2. szint: Tisztán látsz a félhomályban, és messzebb látsz sűrű ködben vagy füstben is az alacsonyabb jártasság szintű játékosoknál.
3. szint: A sötétséget már félhomályként érzékeli a szemed, világosban pedig amit mások a távolban homályosan látnak, azt te részleteiben is ki tudod venni. Mintha csak egy távcsőbe néznél.
4. szint: Tisztán látsz a teljes sötétségben is, a legnagyobb ködben vagy füstben is látod az árnyak mozgását, de azt nem tudod megállapítani, hogy kit vagy mit látsz. Tiszta látási viszonyok mellett akár több száz méter távolságból is kiveheted a tárgyak, emberek részleteit.
5. szint: A legmagasabb szinten már sötétben is ki tudod venni a legtávolabbi dolgok részleteit is, világosban pedig hatástalanná válnak ellened a láthatatlanná tevő képességek, kristályok.


***


Rejtőzés: Ha van rejtőzésed, el tudsz bújni a játékosok vagy a szörnyek elől. Ha nincsenek megfelelő szinten vagy nem rendelkeznek elég magas Észlelés jártassággal, nem tudnak észrevenni a különböző tereptárgyak mögött. Nyílt terepen nem lehetséges a rejtőzködés, ha pedig Rejtőzés közben mozogsz, azzal növeled az esélyét annak, hogy észre vesznek alacsonyabb jártassággal is. A bossok immúnisak a jártasságra.
Előfeltétel: nincs

1. szint: El tudsz bújni a nálad jóval gyengébb szörnyek és az Észleléssel nem rendelkező játékosok elől. Ha van hol elrejtőzni, küzdőtéren az ellenfeled elveszíti az első támadás jogát gyorsaságtól függetlenül, amennyiben nincs elég magas Észlelése.
2. szint: El tudsz bújni a nálad valamivel gyengébb szörnyek és a legfeljebb első szintű Észleléssel rendelkező játékosok elől. Ha azonban mozogsz rejtőzés közben, egyes Észleléssel észre vesznek. Ha van hol elrejtőzni, küzdőtéren az ellenfeled elveszíti az első támadás jogát gyorsaságtól függetlenül, amennyiben nincs elég magas Észlelése.
3. szint: El tudsz bújni a hozzád hasonló szintű szörnyek és a legfeljebb második szintű Észleléssel rendelkező játékosok elől. Ha azonban mozogsz rejtőzés közben, kettes Észleléssel észre vesznek. Ha van hol elrejtőzni, küzdőtéren az ellenfeled elveszíti az első támadás jogát gyorsaságtól függetlenül, amennyiben nincs elég magas Észlelése.
4. szint: El tudsz bújni a nálad kicsivel magasabb szintű szörnyek és a legfeljebb harmadik szintű Észleléssel rendelkező játékosok elől. Ha azonban mozogsz rejtőzés közben, hármas Észleléssel észre vesznek. Ha van hol elrejtőzni, küzdőtéren az ellenfeled elveszíti az első támadás jogát gyorsaságtól függetlenül, amennyiben nincs elég magas Észlelése.
5. szint: El tudsz bújni a nálad magasabb szintű szörnyek (legfeljebb lila indikátorig) és a legfeljebb negyedik szintű Észleléssel rendelkező játékosok elől. Ha azonban mozogsz rejtőzés közben, négyes Észleléssel észre vesznek. Ha van hol elrejtőzni, küzdőtéren az ellenfeled elveszíti az első támadás jogát gyorsaságtól függetlenül, amennyiben nincs elég magas Észlelése.

Lopakodás: A Lopakodás jártassággal képes vagy hangtalan, észrevétlen mozgásra, azonban megfelelő szintű Észleléssel észre vehetnek. Vigyázz, a Lopakodás nem tesz láthatatlanná, ha valaki lát téged, nem ér semmit.
Előfeltétel: azonos szintű Rejtőzés jártasság

1. szinten: Nálad jóval gyengébb mobok, és az észleléssel nem rendelkező játékosok nem vesznek észre mikor lopakodsz. A lopakodásból kijövő első támadásod a szinted felével megegyező (lefelé kerekítve) mennyiségű plusz sebzést oszt ki. Bossharcokon nem használható.
2. szinten: A nálad valamivel gyengébb mobok, és az észlelés legalább kettes szintjével nem rendelkező játékosok nem vesznek észre mikor lopakodsz. A lopakodásból kijövő első támadásod a szinted felével megegyező (felfelé kerekítve) mennyiségű plusz sebzést oszt ki. Bossharcokon nem használható.
3. szinten: A hozzád hasonló szintű mobok, és az észlelés legalább hármas szintjével nem rendelkező játékosok nem vesznek észre mikor lopakodsz. A lopakodásból kijövő első támadásod a szinted felével megegyező (felfelé kerekítve) mennyiségű plusz sebzést oszt ki. Legalább tíz szinttel alacsonyabb bossok ellen már használható.
4. szinten: A nálad kicsivel magasabb szintű mobok, és az észlelés legalább négyes szintjével nem rendelkező játékosok nem vesznek észre mikor lopakodsz. A lopakodásból kijövő első támadásod a szinteddel megegyező mennyiségű plusz sebzést oszt ki. Ha a szinted magasabb a boss szintjénél, használhatod a lopakodásod.
5. szinten: A nálad magasabb szintű mobok (legfeljebb lila indikátorig), és az észlelés ötös szintjével nem rendelkező játékosok nem vesznek észre mikor lopakodsz. A lopakodásból kijövő első támadásod a szinteddel megegyező mennyiségű plusz sebzést oszt ki. Bármilyen szintű boss ellen használhatod.

Hallgatózás: A hallgatózással falon keresztül, vagy távolról hallani tudod, amit mások beszélnek. Persze ez a jártasság csak akkor használ, ha a beszédre fókuszálsz és érdekel is téged, nem fogsz hangzavart hallani a távoli társalgásokból, a füled szűrni fogja a kellő infót. Emellett esélyt kapsz rá, hogy a küldetéseken tudomást szerezz elrejtett tárgyakról.
Előfeltétel: azonos szintű Rejtőzés jártasság

1. szint: Tisztán hallod néhány méter távolságból a suttogást, ha erősen koncentrálsz rá. Küldetések után ingyen dobhatsz egy tárgy infót, a dobott értékből mindegyik kockánál le kell vonni kettőt.
2. szint: Több tíz méteres távolságból is tisztán kiveheted a normál hangerejű beszédet a nyílt terepen, akár zsúfolt területen is, csak arra a személyre kell koncentrálnod, aki érdekel. Küldetések után ingyen dobhatsz egy tárgy infót, az első kockánál egyet levonva, a többinél kettőt.
3. szint: Meghallod az utca másik végéből is a suttogást, ha az adott személyre koncentrálsz, akár sok ember között is. Ha csak egyetlen ember beszél a környéken, anélkül is felfigyelsz rá, hogy rá összpontosítanál. Tudsz hallgatózni a falon keresztül, de csak a normál hangerejű beszédet hallod, és csak akkor, ha nincs másik zajforrás, például vízcsobogás. Küldetések után ingyen dobhatsz egy tárgy infót, mindegyik kockánál egyet levonva.
4. szint: A falon keresztül immár meghallod a suttogást is, vagy ki tudod szűrni a csobogó víz mellett is. Küldetések után ingyen dobhatsz egy tárgy infót.
5. szint: A legmagasabb szinten már nem kell az érintett helyiség mellett dekkolnod, ha hallani akarod, mit mondanak odaát, de ha túl sok akadály, zajforrás és fal kerül közéd és a célpontod közé, nem fogod tudni tisztán kivenni a beszédet. Küldetések után ingyen dobhatsz két tárgyinfót.


***


Akrobatika: Az akrobatika befolyásolja, hogy mennyire jó az egyensúly érzéke, mennyire ügyesen mozog, és mennyire hajlékony a karakter. Segít olyan mozdulatokat végrehajtani, melyekre alapból nem lennél képes, és csökkenti a magas helyekről esésből vagy ugrásból származó kárt, hiszen ügyesebben tudsz landolni.
Előfeltétel: nincs

1. szint: Bizonytalan talajon biztosabban állsz a lábadon, egy talpnyi széles helyeken ha lassan is, de át tudsz jutni. Harc közben a komplikáltabb lépéssorokban sem akad össze a lábad.
2. szint: Ha kibillensz az egyensúlyodból stabil talajon, képes leszel állva maradni némi kapálózás árán. Végre tudsz hajtani esés nélkül viszonylag egyszerű tornász mutatványokat, mint egy szaltó vagy egy cigánykerék, bár a talpra érkezésed még egy kicsit rázós lesz. A leggyengébb Lökés kristály és hasonló erejű társai nem hatásosak ellened.
3. szint: Ezen a szinten már képlékeny, mozgásban lévő talajon is biztosan megőrzöd az egyensúlyod, néhány méter magasból leugorva pedig legfeljebb egy bukfenc beiktatásával baj nélkül le tudsz érkezni. Az egyszerűnek számító akrobatikus mozdulatokat billenés nélkül, magabiztosan végre tudod hajtani, és már képessé válsz komplikáltabb mozdulatsorokra is, noha nem hiba nélkül. 50% eséllyel hatástalan rád a tier 2-es Lökés Kristály és hasonló erejű társai.
4. szint: Az egyensúlyod immár annyira jó, hogy akár a kötéltánc is megy, keskeny helyeken könnyen átmész, magasból leugorva is gond nélkül talajt fogsz, és szinte bármilyen akrobatikus mozdulatsort hiba nélkül végre tudsz hajtani. Észreveheted, hogy hajlékonyabbá vált a tested. A tier 2-es Lökés Kristály és társai ellened már teljesen hatástalanok.
5. szint: Minden akrobatikai mutatványt meg tudsz csinálni, ami csak eszedbe jut. A testedet is szépen tudod hajlítani, erőfeszítés nélkül lemehetsz spárgába és megnyalhatod a lábujjad. Nem félreérteni, nem leszel gumiból, de az emberi test határait eléred! Minden olyan képesség és tárgy, ami az egyensúlyodból próbál kibillenteni, hatástalan lesz ellened.

Ugrás: Ez a jártasság lehetővé teszi számodra, hogy az emberi teljesítőképesség határait meghazudtoló magasságokra ugorj fel. Csak vigyázz, mert valahogy le is kell jönni onnan.
Előfeltétel: azonos szintű Akrobatika jártasság

1. szint: Erőfeszítés nélkül felugorhatsz a mellkasod magasságáig, ha lenne kosárlabda, nem okozna problémát a zsákolás.
2. szint: Képes leszel átugrani egy másik ember felett, csak a leérkezéssel bánj óvatosan.
3. szint: Fel tudsz ugrani akár egy földszintes ház tetejére is, lassan megpróbálkozhatsz a fáról-fára és a házról-házra ugrálással. Csak ne menj túl magasra, ha leesel, nem biztos hogy jól kijössz belőle.
4. szint: Ezen a szinten már akár széles sugárutakat is át tudsz ugrani a házak tetején szaladgálva, elég könnyen meglóghatsz, ha az üldöződnek nincs hasonló szinten a jártassága, vagy nincs megfelelő kristálya ellened.
5. szint: Megvan a Mátrix aktuális jelenete? Na, te már nem esel le, ha ilyesmivel próbálkozol, könnyedén átugrasz több tucat méteres távolságokat is, és felpattanhatsz az emeletes házak tetejére. Azért a legmélyebb sárkányfészkekből még nem szabadulsz ki ezzel se.


***


Súlyemelés: Ezzel a jártassággal úgymond a fizikumodat növeled. Nem lesz erősebb a karakter és nem befolyásolja, hogy milyen könnyű a felszerelésed vagy a fegyvered, csupán a világban lévő dolgokat tudod elmozdítani, megemelni. (pl.: egy barlang bejáratát egy óriási szikla fedi el, nagy súlyemeléssel odamész és kigurítod a helyéről, majd a hősi tetted miatt odajönnek a lányok puszilkodni). Fontos, hogy csak rövid idejű erőkifejtésre ad lehetőséget, ha valami súlyos dolgot akarsz cipelni, más jártasságra lesz szükséged.
Előfeltétel: nincs

1. szint: Könnyebb tárgyakat, például asztalokat, erőlködés nélkül felemelhetsz, meg tudsz mozdítani súlyos szekrényeket, vagy éppen eltolhatod az útból az izmos kopaszt.
2. szint: Ha kicsit erőlködve is, de felemelheted a játékostársaidat, vagy dobálhatsz padokat a parkban.
3. szint: El tudod görgetni azt a bizonyos sziklát a barlang bejárata elől, szegény játékostársaidat pedig úgy dobálod, ahogy akarod. Csínján bánj ezzel a tudásoddal, udvariatlanság.
4. szint: A legtöbb mozdítható tereptárgyat kedvedre hajigálhatod, és ha a székely fiad elbúcsúzik tőled, megnyugtathatod, hogy meg tudod tartani a feléd dőlő vastag fát.
5. szint: Ha tűzifára vagy karácsonyfára van szükséged, csak kimész az erdőbe és némi erőfeszítéssel ki tudod tépni a fákat gyökerestül. Esetleg hajigálhatsz megtermett sárkányokat is. Páratlan erő birtokosává váltál!

Teherbírás: A Súlyemelés kiegészítő jártassága megengedi, hogy súlyos dolgokat huzamosabb időn keresztül cipelj. Emellett minden szint Teherbírás jártasság birtokában elhagyhatsz a felszerelésedből származó egy mínuszpontot. Ha harcos vagy, szintenként hármat is.
Előfeltétel: azonos szintű Súlyemelés jártasság

1. szint: Segítség nélkül át tudod rendezni az asztalokkal, székekkel teli termet, akár huzamosabb időn keresztül tudsz súlyosabb szekrényeket tologatni.
2. szint: El tudod vinni a mozgásra képtelen társadat a legközelebbi városig, cipelhetsz nehezebb tereptárgyakat.
3. szint: Erőfeszítés nélkül elviheted a hátadon, vagy az öledben a társadat, legyen az ember vagy pet. Vagy egy kisebb szikla. Van, aki szeret sziklákkal társalogni.
4. szint: Szinte bármilyen tereptárgyat elhordhatsz a helyéről, és akár több embert is elvihetsz a hátadon. Igazi életmentő jártasság.
5. szint: Miután kidöntötted a számodra szimpatikus fát a Súlyemeléseddel, a Teherbírással haza is tudod cipelni. Egyedül.


Egy karakternek maximálisan három (3) alap és a hozzá tartozó kiegészítő jártassága lehet meg.


A hozzászólást Kayaba Akihiko összesen 18 alkalommal szerkesztette, legutóbb Pént. Május 08, 2015 3:11 pm-kor.
avatar
Kayaba Akihiko
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 15035
Join date : 2012. Jul. 29.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

default Re: Mire jók a jártasságok?

Témanyitás by Kayaba Akihiko on Vas. Nov. 04, 2012 11:23 pm

A másodlagos jártasságok pedig a készítésen és az alapanyaggyűjtésen alapulnak. Ezeknek a szintjeit nem nektek kell megvenni (kivéve az elsőt), ezek magunktól fejlődnek a küldetések végén és tárgyak készítésekor. Kezdem először a nyersanyaggyűjtő jártasságokkal:

Érclátás: Ezzel a küldetések végén kapsz egy bizonyos mennyiségű és minőségű ércet (a minőség a szinttől függ). Ezeket úgymond a küldetés közben termelik a táskádba a környező érclelőhelyek. Az ércek a fegyver és páncélkészítés jártassághoz kellenek.

Növénylátás: Valójában teljesen ugyanúgy működik, mint az érclátás, csak ez növényeket termel a táskádba, a környező növényekből. A növények a potion/méregfőzés és a kristályírás jártassághoz kellenek.

Fegyverkészítés: Ezzel a jártassággal az összegyűjtött érceidből fegyvereket készíthetsz, ismert receptek alapján, amiket vásárolni vagy küldetések végén kapni lehet. Kardokat, lovag fegyvereket, pajzsokat, harcos fegyvereket, árnyharcos fegyvereket, állatidomár fegyvereket, íjász fegyvereket, harcművész fegyvereket és rúnákat lehet vele készíteni.

Páncélkészítés: Ezzel a jártassággal az összegyűjtött érceidből páncélokat készíthetsz, ismert receptek alapján, amiket vásárolni vagy küldetések végén kapni lehet. Sisakot, köpenyt, vértet, cipőt, gyűrűt lehet vele készíteni.

Potion/Méregfőzés: Ezzel a jártassággal az összegyűjtött növényeidből potionokat vagy mérgeket készíthetsz, ismert receptek alapján, amiket vásárolni vagy küldetések végén kapni lehet. Potiont, mérget lehet vele készíteni.

Kristályírás:  Ezzel a jártassággal az összegyűjtött növényeidből tintát készíthetsz, amellyel kristályra írhatsz. A jártasság felvételével örökös üres kristály készleted lesz, amivel természetesen nem kereskedhetsz, és semmire sem használhatod. A kristályokat ismert receptek alapján írhatod, amiket vásárolni vagy küldetések végén kapni lehet. Sima kristályokat lehet vele írni.

A másodlagos jártasságokat csak egyszer kell megvenni 100 aranyért, és a maximális szintjük 1000-ig növekedhet. A készítők a receptjeikből tárgyakat gyártva növelhetik a szintjüket. Egy gyakori tárgy két ponttal, egy ritka tárgy öt ponttal növeli a képzettséget. A látások befejezett küldetés után nőnek. Ha a küldetés hossza elérte a legalább 8 kört, 20 pontot kapsz a jártasságodra, ha nem, akkor csak tízet. Ha egy küldetés félbeszakadt, vagy inaktivitás miatt kiestél belőle, csak feleannyi szint jár.

Ha valaki eléri egy bizonyos receptfajta maximális szintjét, akkor a bejelentőben jeleznie kell, hogy tiert szeretne lépni. Tehát, ha például 100-as a kovácsolásod, akkor addig nem fejlesztheted és nem kapsz tier 2-es recepteket, amíg a bejelentőben nem jelzed a tier lépés szándékát. Tier lépés esetében elfelejted az összes tier 1-es recepted és többé nem tanulhatod meg őket sehogy és a kapcsolódó látásod (ha van) automatikusan kap 2-2 pontot minden így elvesztett receptért (kristály és potion/méreg receptekért 3 jár). A receptnek égetéskor egyeznie kell a látásod tierjével ahhoz, hogy pontot kapj utána, azaz tier 1 receptekkel nem tudsz tier 2-n látáspontokat szerezni, sem fordítva. Égetni tier lépés előtt is lehet, ha egy recept nem tetszik, vagy kellenek a pontok, ez csupán azt írja le, hogy a rendszer kötelezően éget tier lépéskor.

Emellett recepteket nem lehet egymásnak tanítani, viszont ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy küldetések végén olyan receptet tanulj meg, amit már valaki ismer, esetleg egy receptet átadj egy másik karakternek úgy, hogy te azt elfelejted. Ha olyan recept kerül hozzád, amit nem tudsz használni, az egy hét után automatikusan elég anélkül, hogy pontot adna látásra. Küldetések után 2 sima recept vagy egy ritka recept felfedezésére van esély.

T1 Receptek: 1-100. szint
T2 Receptek: 100-200. szint
T3 Receptek: 200-300. szint
T4 Receptek: 300-400. szint
T5 Receptek: 400-500. szint
T6 Receptek: 500-750. szint
T7 Receptek: 750-999. szint
T8 Receptek: 1000. szint

A látók eldönthetik a küldetés végén, hogy milyen tierű ércet vagy növényt szeretnének kapni. Alapból 20 nyersanyag jár, azonban ha az aktuális szintednél alacsonyabb tierű nyersanyagot kérsz, akkor tierenként öt érccel vagy növénnyel több jár. Tehát ha T4-es látóként T1-es nyersanyagot kérsz, akkor 20 helyett 35, ha T2-est, akkor 20 helyett 30 ércet vagy növényt kaphatsz. A ritka nyersanyagok négy gyakorinak felelnek meg.
Ha látásból tiert szeretnél váltani, azt a bejelentőben kell jelezni, amennyiben elérted a váltáshoz szükséges szintet.

Gyakorlóreceptek

Ha sürgős a tierlépés, készítőként vehetsz úgynevezett gyakorlórecepteket. Ezek összesen egy nyersanyagba kerülnek, és nem készül belőlük semmilyen tárgy, csupán gyakorlásra, fejlődésre szolgálnak. A receptek ára tier*100 arany. Azonban vigyázz, ha gyakorlóreceptet veszel, elveszíted az összes meglévő normál recepted az adott tieren, és amíg ilyen recept van nálad, addig nem is szerezhetsz újat. A gyakorlórecepteket nem lehet átadni más játékosnak, csakis tierlépéskor égnek el, ilyenkor látáspontot sem adnak.

Egy karakternek maximálisan kettő (2) másodlagos jártassága lehet.


A hozzászólást Kayaba Akihiko összesen 15 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Okt. 05, 2013 4:33 pm-kor.
avatar
Kayaba Akihiko
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 15035
Join date : 2012. Jul. 29.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

default Re: Mire jók a jártasságok?

Témanyitás by Kayaba Akihiko on Szomb. Május 11, 2013 2:33 am

A harmadlagos jártasságok csupán színesítő elemként vannak a játékban. Ezeket a jártasságokat magatoknak tudjátok állítgatni, a karakterlapotokra lépve. Itt a modify gombot kell megtalálni, majd átírni és menteni. Természetesen a többit továbbra sem lehet szerkeszteni.

A kiosztható pontok száma a karakterrel való hozzászólások száma. Mindegy, hogy IC vagy OOC hozzászólások, úgysem tudjuk azokat aktívan leellenőrizni. Tehát aktivitásért oszthatsz ki pontokat ezekre a játékszínesítő elemekre. Fontos, hogy bár neked, mint játékosnak, osztogatnod kell a pontokat a fejlődéshez, a karaktered szempontjából a játékban ezek a jártasságok gyakorlással fejlődnek, amit akár ki is lehet játszani, de nem kötelező. Viszont csettintésre nem fogsz megtanulni főzni vagy lovagolni, ha éppen arra van szükséged.

Egyetlen kötelességed van a harmadlagos jártasságokkal kapcsolatban: ha mester szintre jutottál benne, akkor pályázatot kell írnod, amelyben összefoglalod, hogyan jutottál el idáig. A pályázatnak tartalmaznia kell egy legalább 250 szavas kerettörténetet és legalább tíz olyan játék linkjét, ahol az adott harmadlagos jártasságot használtad.

Ezek a jártasságok nem terjednek ki a képességekre, tehát, ha a képességedben egy bizonyos dallamot énekelsz, azt továbbra is el tudod énekelni hibátlanul, még éneklés jártasság nélkül is, de ha csak úgy énekelgetsz, akkor nem fog másoknak tetszeni.

1-99: kezdő szint
100-299: gyakorló szint
300-599: haladó szint
600-999: profi szint
1000: mester szint

Horgászat:

 • Kezdő szint: Tudsz horgászni, de csak kis halakat tudsz kifogni.
 • Gyakorló szint: Közepes méretű halakat nehezen, de már ki tudsz fogni.
 • Haladó szint: Közepes méretű halakat is könnyen ki tudsz fogni.
 • Profi szint: Nagy méretű halakat is ki tudsz fogni.
 • Mester szint: Ki tudod halászni Aincrad vízi bestiáját a negyedik szinten... a kérdés, hogy meg tudod-e találni.


Kertészkedés:

 • Kezdő szint: El tudsz ültetni egy növényt, bár a rendszer hibásan teszi, így csak néhány napig élhet.
 • Gyakorló szint: Rendesen el tudsz ültetni egy növényt és ha rendszeresen gondozod, öntözöd és irtod a kártevőket életben is tudod hagyni.
 • Haladó szint: Növény ültetési technikád kiváló, tökéletes helyre el tudod ültetni a növényt, így elég kevesebbszer öntözni és irtani a kártevőket. Emellett az általad termesztett fűszerek/zöldségek/gyümölcsök sokkalta finomabbak, használják azokat köretnek vagy száz százalékos gyümölcslének.
 • Profi szint: A növényeid automatikusan, a rendszer által lesznek öntözve, de ne felejtsd el a kártevőket.
 • Mester szint: A növényeid valóságos védekező mechanizmussal fognak rendelkezni, tehát a gonosz kártevőknek esélyük sincsen.


Vadászat:

 • Kezdő szint: Az egyes szinten lévő mobok húsát elteheted és felhasználhatod, ha valami finomat főznél.
 • Gyakorló szint: A sima mobok húsát is elteheted és felhasználhatod, ha valami finomat főznél.
 • Haladó szint: Az általad főzött húsok még finomabbak lesznek.
 • Profi szint: A ritka mobok húsát is elteheted és felhasználhatod, ha valami finomat főznél. (Petek és bossok/minibossok húsát továbbra sem.)
 • Mester szint: Akármikor előhívhatsz egy "Tábortűz kezdőknek" dobozt, amit elég ledobnod a földre, átalakul tábortűzzé és máris főzhetsz.


Főzés:

 • Kezdő szint: Össze tudsz dobni egy égett reggelit. (Ne hétköznapi főzésnek tessék elképzelni, ez a főzés csak néhány gombnyomásból, sütőbe, vagy tábortűz fölé tevésből majd várásból áll.)
 • Gyakorló szint: A palacsintáid kiválóak, de a többin még dolgozni kell.
 • Haladó szint: Hétköznapi ételeket is rendesen meg tudsz főzni.
 • Profi szint: Akármilyen delikátesz ételt el tudsz készíteni, legyen az általad ismert, vagy ismeretlen.
 • Mester szint: Te vagy a mozgó gyorsétterem. Elég egy főzőállvány és pikk-pakk összedobsz egy ínyencséget, legyen az akár háromfogásos vacsora.


Ital készítés:

 • Kezdő szint: Tudsz úgy vizet önteni egy pohárba, hogy legalább a fele nem megy félre.
 • Gyakorló szint: A pohárba öntés művészetét mesterfokra emelted. Emellett könnyed, egyszerű italokat el tudsz készíteni.
 • Haladó szint: Alkoholmentes koktélokat is el tudsz készíteni.
 • Profi szint: Akármilyen koktélt vagy egyéb (nem mérgező, ez a gonosztevőknek szólt) löttyöt el tudsz készíteni.
 • Mester szint: Új ízkombinációkkal is sikert aratsz, sőt, ha nem pocsolyavizet, vagy egyéb undorító löttyöt használsz), akkor az italaidnak mennyei íze lesz.


Bűvészkedés:

 • Kezdő szint: Néha elrontod, de, ha szerencsés vagy egy-két kártyatrükköt sikeresen elő tudsz adni.
 • Gyakorló szint: Nem hibázol a kártyatrükkökben, te vagy a joker, ha a pakliról van szó.
 • Haladó szint: Már nemcsak kártyatrükkökre vagy képes, hanem egyéb, de nem veszélyes bűvészmutatványokra is.
 • Profi szint: Akármilyen bűvészmutatványra képes vagy, legyen az akár veszélyes is.
 • Mester szint: A többiek akárhányszor látják trükködet, sehogy sem tudnak rájönni, hogy hogyan csinálod. Mindig tökéletesen el tudod végezni, és a turpisságokat el tudod rejteni. Kivétel ez alól csak akkor van, ha a karakter maga is ismeri a trükköt. (Például egy gyakorló szintű bűvész általában átlátja a kártyatrükkjeid.)


Lovaglás:

 • Kezdő szint: Rá tudsz szállni egy lóra... majd akár le is tudsz szállni. Isten ments, hogy meglovagold a vadállatot. (Lovakat minden szint városában lehet bérelni, ha van ott város, majd ha készen vagy a feladatoddal, akkor vissza kell, hogy szolgáltasd. Lehetőleg ne haljon meg.)
 • Gyakorló szint: Már meg is tudsz lovagolni egy lovat. A futást, az ugratást és az élesebb kanyaroknak viszont búcsút inthetsz.
 • Haladó szint: Tökéletesen tudsz lovagolni. (Lóról való íjászkodást vagy akármilyen harcot továbbra is felejtsd el.)
 • Profi szint: A lovaglásra alkalmas (tehát például nem egy bébi vérnyúl) kisállatokat is meg tudod lovagolni.
 • Mester szint: Minden kisállatot meg tudsz lovagolni, ha ez nem nyomja őket szét. (Ismét a bébi vérnyúllal jövök, de például egy kifejlett vérnyulat már egy kisebb méretű karakter a mester szinttel meglovagolhat.)


Egy karakternek akármennyi harmadlagos jártassága lehet.
avatar
Kayaba Akihiko
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 15035
Join date : 2012. Jul. 29.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

default Re: Mire jók a jártasságok?

Témanyitás by Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.